Lachgas

Lachgas vind men een ‘probleem’ onder jongeren. Is het een probleem? of is de troep een probleem? En is het een probleem dat ze het gebruiken of vind jij het een probleem dat het gebruikt word? Wij denken dat niet elke jongeren weet welke risico’s eraan vast hangen. Ze zijn zich vaak echt wel bewust over het gebruik en de gevolgen, alleen vinden zij zelf vaak de kans te klein dat hen iets overkomt. Samen met een professional vanuit Tactus gingen we op pad.

Winnen winnen winnen

We rijden met een groepje het schoolplein op in zo een oude VW bus. We pakken de bartafels en leggen de quiz klaar. Er kijken al wat leerlingen en studenten onze kant op, maar we vragen ze nog niks. De eerste van een vriendengroep komt even kijken wat we doen. Hij ziet de goodiebags al staan, een hele achterbak vol. ‘Wanneer krijg ik er zo een?’ vraagt hij. We vertellen hem dat als hij 6 vragen goed heeft, hij een hele goodiebag krijgt. ‘En als ik niet alle 6 vragen goed heb?’. Dan krijgt hij alsnog wat mee, dus hij wint altijd.

Het onderwerp van de quizvragen is lachgas. De jongen zegt dat we vast de goodiebag kunnen gaan pakken want ‘ik weet allessss over lachgas man! Kom maar op!’. Hij roept zijn vrienden erbij, die doen ook mee. Ze krijgen allemaal een eigen quizformulier en vullen hem in. Om de beurt zijn ze klaar met invullen. De laatste is klaar, nu komt de check. We vragen hun eerste antwoord, die hebben ze allemaal goed op eentje na. Vraag twee is aan de beurt. De helft zit er naast, de andere helft kan de goodiebag nog winnen. Elke vraag viel er wel iemand af en zo belanden we bij de laatste vraag. We vragen aan iedereen wat daar hun antwoord was, ze antwoorden allemaal ‘nee’ als antwoord. Sommige gebruikten vooral lachgas op feestjes en hoe harder de muziek hoe leuker, maar ze wilden niet doof worden. De vraag die ze fout hadden was ‘kun je gehoorbeschadiging krijgen van lachgas?‘. Ze keken ons aan alsof we logen. Na de uitleg van alle vragen en dus ook de laatste (korte versie: lachgas is een compressielucht, die na inhaleren uit gaat zetten in je hoofd en dus op je trommelvliezen drukt. Druk op je trommelvliezen kan schade opleveren die niet meer herstelbaar is). Kwam het besef langzaam binnen van de gevaren. Een aantal riep nu wel minder te gaan gebruiken en enkele andere vonden het toch niet meer nodig om het nog te gebruiken.

Doel

Wij zijn echt niet degene die gaan vertellen dat je shit niet mag doen. Dat is aan jezelf. Als je oké bent met de risico’s, is dat je eigen verantwoordelijkheid. Maar dan is het wel handig dat je alle risico’s kent. Check de risico’s hier. Ons doel hiermee is om jongeren beschikking te geven over de informatie over lachgas gebruik, wij informeren, zij maken de keuze. En we gaan wel samen in gesprek, als zij daarom vragen.

Andere projecten